Ο καλός, ο κακός και η άσχημη



Μία νίκη και δυο ήττες ήταν η συγκομιδή των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το προηγούμενο διήμερο. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι τα παιχνίδια ήταν εύκολα αλλά μήπως το 3 στα 3 δεν ήταν τόσο ουτοπικό;


Του Καλλιτσάρη Ιωάννη


Ξεκινώντας με τον (πολύ) καλό ΠΑΟΚ, ο δικέφαλος του Βορρά έκανε μια από τις πιο πειστικές εμφανίσεις του στην Ευρώπη, άκρως εντυπωσιακός και επιβλητικός. Είναι δεδομένο πως δεν ήταν η σπουδαιότερη νίκη στην ιστορία του ΠΑΟΚ αλλά είναι μία νίκη που πρώτον βάζει για τα καλά την ομάδα του Λουτσέσκου σε τροχιά πρόκρισης και δεύτερον δείχνει πόσο σκληροτράχηλος και σοβαρός είναι. Ο Ζάμπα, πέραν των υπολοίπων, έκανε το παιχνίδι της καριέρας του και δικαίως αναδείχθηκε ο παίκτης της αγωνιστικής για αυτή την εβδομάδα στο Europa League. Δεδομένου ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να επικρατήσει εντός και εκτός της Βίντι, μπορεί να τελειώσει την υπόθεση «πρόκριση» στο παιχνίδι της Τούμπας απέναντι στην Μπάτε, κάτι άκρως εφικτό και υλοποιήσιμο.

Ο «κακός» Ολυμπιακός, είναι αλήθεια ότι δεν ήταν τόσο κακός στην πραγματικότητα. Οι ερυθρόλευκοι πήραν προβάδισμα χωρίς να έχουν απειληθεί ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο και για ένα μεγάλο μέρος του δευτέρου ημιχρόνου έδειχνε να ελέγχει το ματς. Αυτό που πλήρωσε ο Ολυμπιακός ήταν οι «αλχημείες» του Μαρτίνς και το γεγονός ότι, ίσως, και να μην ήθελαν τόσο πολύ τη νίκη όσο οι «ροσονέρι». Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παιχνίδι με αρκετές αλλαγές στο αρχικό σχήμα και πολλούς πειραματισμούς, ενόψει του ντέρμπι με την ΑΕΚ. Πιθανώς ο Μαρτίνς να μη στόχευε στο συγκεκριμένο παιχνίδι και να περίμενε τρίποντα απέναντι στη Ντουντελάνζ αλλά και με τη Μπέτις. Όπως και να ‘χει, ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλός για περίπου 60 λεπτά αλλά οι Μίλαν είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα και ακόμα και αυτή την περίοδο που δεν είναι και στην καλύτερη φάση της ιστορίας της έχει το ρόστερ που μπορεί σε λίγα λεπτά να καθαρίσει ένα ματς που μοιάζει χαμένο.

Η ΑΕΚ, τέλος, βρέθηκε από την κόλαση στον παράδεισο και ξανά στην κόλαση. Η φετινή Μπενφίκα είναι ομάδα πολύ υψηλών προδιαγραφών και αυτό φάνηκε, αφού χωρίς να εντυπωσιάζει κατάφερε με άνεση να προηγείται 0-2 στο ημίχρονο. Η ΑΕΚ άργησε να απειλήσει ουσιαστικά αλλά όταν το έκανε άλλαξε πλήρως τη ροή του αγώνα. Το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ήταν καταιγιστικό και ξαφνικά το 0-2 έγινε 2-2 και όλα έδειχναν ότι η Ένωση, παίζοντας πλέον και με παίκτη παραπάνω, οδεύει σε μία τεράστια, από πολλές απόψεις, ανατροπή. Η μπάλα, όμως, εκδικείται και στη μοναδική τελική της Μπενφίκα στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε το 2-3, το οποίο ήταν και τελικό. Το πιο άσχημο φινάλε σε μία άκρως εντυπωσιακή ευρωπαϊκή παράσταση.

Μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές Champions League και Europa League ο μόνος που δείχνει απόλυτα ικανός να προκριθεί στην επόμενη φάση είναι ο ΠΑΟΚ. Το έργο της ΑΕΚ, ακόμα και για την Τρίτη θέση, είναι πλέον ένας Γολγοθάς και μάλιστα ακολουθούν δύο παιχνίδια με τη Μπάγιερν, κάτι που αναγκάζει την ΑΕΚ να κάνει υπερβάσεις. Ο Ολυμπιακός από την άλλη είναι μεν σε δύσκολη θέση αλλά η υπόθεση «πρόκριση» είναι ακόμα ανοιχτή, αλλά απαιτεί, επίσης, υπερβάσεις.

Σχόλια