Αλληλοεξόντωση και προβάδισμα στον ΠΑΟΚ




Η πρώτη απώλεια βαθμών για τον ΠΑΟΚ είναι γεγονός! Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων, όμως, ουδόλως κάνει το δικέφαλο να… ιδρώσει.

Του Καλλιτσάρη Ιωάννη


Τις παλιές καλές εποχές που στο ελληνικό πρωτάθλημα υπήρχαν περισσότεροι από ένας διεκδικητές του τίτλου πολύ συχνά ο πρωταθλητής κρινόταν από παιχνίδια που δεν έπαιζε αυτός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σεζόν 2004-2005 όταν δύο αγωνιστικές πριν το τέλος, και ενώ Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ήταν μια ανάσα από τον τίτλο, μετά το μεταξύ τους 0-0 στην άδεια, λόγο τιμωρίας Λεωφόρο, «έχρισαν» πρωταθλητή τον Ολυμπιακό, ο οποίος απλά έπρεπε να νικήσει τον Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο την τελευταία αγωνιστική κάτι που έκανε μια βδομάδα μετά.
Αυτό είναι και το μεγάλο προνόμιο του φετινού ΠΑΟΚ. Ο δικέφαλος έχει ξεκάθαρα την καλύτερη ομάδα και αυτό φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο. Η συγκυρίες είναι τέτοιες, βέβαια, που δίνουν ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα στον ΠΑΟΚ. Τόσο το ΑΕΚ-Ολυμπιακός όσο και το Παναθηναϊκός-ΑΕΚ ήρθαν ισόπαλα με αποτέλεσμα οι μεγάλοι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ να αλληλοεξοντώνονται και αυτό να του δίνει μεγαλύτερο «αέρα» αφού αφενός χτίζει διαφορά και αφετέρου δείχνουν ανίκανοι να ανταπεξέλθουν σε μεγάλα παιχνίδια. Και αν ο Παναθηναϊκός είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, που είναι οι βασικοί «διώκτες» του ΠΑΟΚ, είναι ξεκάθαρα αρκετά βήματα πίσω.
Ο Ατρόμητος ήταν το τελευταίο μεγάλο παιχνίδι που είχε να δώσει η ομάδα του Λουτσέσκου στον πρώτο γύρο και ακόμη και με μέτρια εμφάνιση το αήττητο διατηρήθηκε. Αυτό δείχνει ότι πλέον ο ΠΑΟΚ μόνο από πολλαπλή αυτοκτονία μπορεί να χάσει το φετινό πρωτάθλημα. Η μοναδική ομάδα που δείχνει όντος σοβαρή και ικανή να ακολουθήσει τους Θεσσαλονικείς είναι ο Ατρόμητος αλλά αυτό απαιτεί μεγάλες υπερβάσεις για την ομάδα του Περιστερίου. Εάν ο Ολυμπιακός δεν καταφέρει να κερδίσει αύριο τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, και κατά συνέπεια αποτύχει σε ακόμα ένα ντέρμπι, θα σπρώχνει τον τίτλο ξεκάθαρα προς την Τούμπα.
Όσο και αν είναι πραγματικότητα πως στην 9η αγωνιστική κανείς δεν κέρδισε ποτέ τίποτα το παιχνίδι στο Βικελίδης και το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός της επόμενης εβδομάδας μπορούν να κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη φετινή Superleague. Και έτσι ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα είναι τόσο κοντά στο «Άγιο δισκοπότηρο»!

Σχόλια