Το Final 4 στην Ελλάδα... μας πάει!


Το καλύτερο δώρο για τους φίλους του μπάσκετ στην Ελλάδα έφερε σήμερα ο Άγιος Βασίλης. Το Final 4 της Euroleague επιστρέφει μετά από 13 χρόνια στην Ελλάδα!
Του Καλλιτσάρη Ιωάννη


Το 1993 για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό είδε Final 4 της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης στα μέρη μας. Η Euroleague δεν υπήρχε ούτε σαν σκέψη ακόμα και τα δεδομένα στον ευρωπαϊκό μπασκετικό χάρτη ήταν εντελώς διαφορετικά τότε. Στο Final 4 του κυπέλλου πρωταθλητριών που διεξήχθη στο ΣΕΦ, τον Απρίλιο του 1993, συμμετείχαν ο ΠΑΟΚ, η Λιμόζ, η Μπενετόν Τρεβίζιο και η Ρεάλ Μαδρίτης. Μια εποχή εντελώς διαφορετική που οι Ρωσικές και Τουρκικές υπερομάδες με τα τεράστια μπάτζετ δεν υπήρχαν και το Ιταλικό και το Ελληνικό μπάσκετ μεσουρανούσαν. Η Γαλλική Λιμόζ επικράτησε στον τελικό της Μπενετόν με 55-59 και με τον Τόνι Κούκοτς, παρότι παίκτης των φιναλίστ και όχι των νικητών, να αναδεικνύεται σε MVP.

Το 2000, με τον ΠΑΟΚ να έχει μια υπερσύγχρονη έδρα πλέον αλλά παρόλα αυτά να μην έχει την αίγλη των προηγούμενων ετών, «δανείζει» το νεόκτιστο PAOK Sports Arena, γνωστό σε εμάς και ως «παλατάκι» για τη διεξαγωγή του Final 4, μία χρονιά πριν τη σύσταση της Euroleague. Και πάλι υπήρξε ελληνική παρουσία, με τον πρωταθλητή Ελλάδας Παναθηναϊκό αλλά και την Εφές Πίλσεν, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και την Μπαρτσελόνα να συμπληρώνουν την τετράδα των φιναλίστ. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στην πρώτη του χρονιά ως προπονητής των «πρασίνων» οδήγησε τον Παναθηναϊκό στη δεύτερη κατάκτηση της υψηλότερης, έως τότε διοργάνωσης. Η Εφές στον ημιτελικό και η Μακάμπι στον τελικό ήταν τα «θύματα» των πρασίνων σε ένα Final 4 που διοργανώθηκε με ιδανικό τρόπο από τη Θεσσαλονίκη.

Τρίτο Final 4 σε τρίτο διαφορετικό γήπεδο το 2007. Ξανά στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά όχι στον Πειραιά. Η Αθήνα και το ΟΑΚΑ φιλοξένησαν τους ημιτελικούς και τον τελικό της Euroleague και, όπως και τις προηγούμενες φορές, το ελληνικό ενδιαφέρον ήταν γεγονός. Παναθηναϊκός, Μάλαγα, Ταού και ΤΣΣΚΑ προσέφεραν πλούσιο θέαμα και έντονες στιγμές στο κοινό της Αθήνας. Μετά από μια άνετη επικράτηση επί της Ταού, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε στον τελικό την ΤΣΣΚΑ του Θοδωρή Παπαλουκά σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς μέχρι και σήμερα. Ομπράντοβιτς και Μεσίνα έπαιξαν «σκάκι υψηλού επιπέδου» με τον Σέρβο να αναδεικνύεται νικητής. Ο Παναθηναϊκός με μία εξαιρετική ομάδα με Διαμαντίδη, Σισκάουσκας, Τομάσεβιτς, Μπατίστ, Μπετσίροβιτς και πολλούς ακόμα παίκτες τεράστιας κλάσης πήραν τη νίκη και τον τίτλο με τον Χόλντεν να πετυχαίνει ένα τρελό τρίποντο στην εκπνοή και να μειώνει σε 93-91. Ο Παπαλουκάς έκανε εμφάνιση καριέρας υπό έντονες αποδοκιμασίες από τον κόσμο του Παναθηναϊκού, λόγο της πρότερης θητείας του στον Ολυμπιακό, και απέτυχε να πανηγυρίσει το δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό τίτλο της καριέρας του ο οποίος είναι δεδομένο πως θα συνοδεύονταν και πάλι με τον τίτλο του MVP όπως και την Πράγα το 2006. Αν’ αυτού, ο Διαμαντίδης ανακηρύχθηκε MVP και ο Αλβέρτης σήκωσε το τρόπαιο την Κυριακή 6 Μαΐου 2007 στο κατάμεστο ΟΑΚΑ.

Η προϊστορία λέει πως Final 4 σε ελληνικό έδαφος χωρίς ελληνική ομάδα δε γίνεται. Ο δρόμος μέχρι το Μάιο του 2020, όμως, παραείναι μακρύς. Το σενάριο για συμμετοχή Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού να συμμετέχουν αμφότεροι είναι ιδανικό αλλά το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό θα το δείξει ο χρόνος. Για εμάς τους… ρομαντικούς, βέβαια, τίποτα δεν είναι αδύνατο. Μέχρι τότε μπορούμε να ονειρευόμαστε τελικό Euroleague Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ. Είναι δωρεάν άλλωστε!

Σχόλια